Układ trawienny jest bardzo złożoną maszyną, na którą składa się wiele elementów i mechanizmów. Jego działanie ma znaczny wpływ na funkcjonowanie innych struktur organizmu. Nowe badania donoszą, że znaczna część serotoniny (hormonu szczęścia) produkowana jest w jelitach, tak więc zaburzona praca układu pokarmowego utrudnia funkcjonowanie także innych struktur.
Czynne odtruwanie
Największym narządem ludzkiego organizmu jest wątroba, która wydziela żółć (około 1,5 litra dziennie). Dzięki funkcji wydzielniczej określana jest mianem gruczołu, który waży 1,5-1,7 kilograma. Oprócz produkcji żółci wątroba pełni w organizmie funkcję odtruwającą – dzięki niej “neutralizowane” są leki, czy alkohol.
Trawiący pojemnik
Żołądek jest zbiornikiem, w którym odbywa się trawienie białek. Reguluje on także przesuwanie się treści pokarmowej do jelit. Bez żołądka pokarm przesuwany byłby do jelit na tyle szybko, że musielibyśmy przyjmować małe porcje co kilkanaście minut.
Zbiornik żółci
Pęcherzyk żółciowy ma pojemność 50 cm3 i pełni funkcje magazynujące. W nim przechowywana jest żółć wyprodukowana przez wątrobę. Jeśli przedostaje się ona do krwi, zamiast do jelit mamy do czynienia z chorobą zwaną żółtaczką.
Trawienna rura
Jelito cienkie jest najdłuższą częścią układu pokarmowego – ma około 6 metrów długości i pełni funkcje trawienne. Wyścielone jest kosmkami jelitowymi, dzięki którym treść pokarmowa może zostać przesuwana. Jelito grube ma długość 1,5 metra (wyrostek robaczkowy ma około 7 centymetrów) i jest ostatnim fragmentem układu trawiennego.
Układ pokarmowy jest skomplikowanym elementem organizmu. Dzięki niemu możemy przyswajać odpowiednie składniki pokarmowe, a pozbywać się tych zbędnych. Wstępne trawienie rozpoczyna się już w jamie ustnej, a kończy się dopiero w jelitach. Z pokarmu wyciągane są składniki odżywcze, które pełnią w organizmie odpowiednie funkcje, a także pobierana jest energia niezbędna do podejmowania codziennych aktywności.