Pokarmy przyjmujemy w celu dostarczenia organizmowi odpowiedniej dawki energii oraz składników budulcowych i tych spełniających funkcje regulujące procesy życiowe. Ważne jest oczywiście w jakich ilościach spożywamy pokarmy, ale także to jakiej jakości są przyjmowane przez nas produkty.

Chemia jedzenia

Składniki odżywcze są niczym innym jak substancjami chemicznymi. Przyjmujemy je wraz z każdym pokarmem i poddajemy obróbce przez nasz układ pokarmowy, aby później mogły spełniać swoje zadania. Jednym ze składników są witaminy. Dzielimy je na te rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K) – łatwo je przedawkować, gromadzą się w tkance tłuszczowej oraz rozpuszczalne w wodzie (witaminy z grupy B i C) – trudniej o ich nadmiar, ponieważ są łatwo usuwane z organizmu wraz z moczem.

Bomba witaminowa

Zarówno brak danej witaminy (awitaminoza), niedobór witamin (hipowitaminoza), jak i nadmiar (hiperwitaminoza) mogą być zagrożeniem dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli nasza dieta jest urozmaicona, zdrowa, zawierająca odpowiednie produkty, nie powinniśmy martwić ani awitaminozą, ani przedawkowaniem witamin. Może się to zdarzyć, gdy przyjmujemy suplementy diety mające uzupełnić nasze posiłki. Przed rozpoczęciem przyjmowania takich preparatów warto najpierw udać się na badania laboratoryjne, aby sprawdzić, czy faktycznie potrzebujemy dodatkowego wspomagania.

Niebezpieczna dawka

Każda witamina ma określone zadanie do wykonania i jest niezbędnym elementem w organizmie ludzkim. Należy pamiętać o możliwości przedawkowania szczególnie niektórych witamin. Najłatwiej przedawkować witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K), ale także witaminę C.

  • Witamina A posiada właściwości antyoksydacyjne, ale jej głównym zadaniem jest umożliwianie zachodzenia procesu widzenia. Jej sporą ilość znajdziemy w suplementach wspomagających włosy i paznokcie. Jej nadmiar może objawiać się nadmiernym zmęczeniem, wysuszoną skorą, czy bólami głowy, jest on toksyczny dla organizmu, ponieważ nadmiar witaminy kumuluje się w tkankach.

  • Witamina D, nazywana także witaminą słońca. Owszem, do przekształcenia jej w formę aktywną organizm potrzebuje promieni świetlnych. Jest bardzo często suplementowana, w wielu przypadkach zupełnie niepotrzebnie. Ciężko ją przedawkować, ale nadmiar może objawiać się obfitym poceniem się, nudnościami, czy biegunką.

  • Witamina E nie wykazuje szczególnego działania toksycznego będąc w nadmiarze, ale powinny uważać na to kobiety w ciąży, może spowodować wady u płodu.

  • Witamina K odpowiedzialna jest za procesy krzepnięcia krwi, jej zbyt duża ilość w organizmie może objawiać się stałym uczuciem gorąca, nadmiernym poceniem się, a u niemowląt może wywołać żółtaczkę.

  • Witamina C – czyli „gotowa dawka odporności” dla organizmu może być szczególnie groźna dla osób cierpiących na kamicę nerkową, ponieważ jej przedawkowanie spowoduje tworzenie się złogów. Zbyt duża ilość tej witaminy w diecie może dawać objawy ze strony układu pokarmowego.

Należy pamiętać, aby nasza dieta była urozmaicona i dostarczała odpowiednich ilości każdego składnika odżywczego. Witaminy także można przedawkować, więc przed rozpoczęciem przyjmowania suplementów diety warto sięgnąć po poradę lekarza lub dietetyka. Sposób odżywiania jest ważną częścią naszego stylu życia, tak samo jak aktywność fizyczna! Zadbajmy o jedno i drugie, aby cieszyć się zdrowiem!

Photos by Brooke Lark on Unsplash