Ludzi można podzielić na trzy typy – prawdziwi fani, umiarkowanie pijący kawę (jedna dziennie w zupełności wystarcza) i takich, dla których ten czarny napój mógłby nie istnieć i zawsze wybiorą herbatę. Teorii na temat wpływu kawy na organizm jest mnóstwo. Jedne mówią o samych negatywnych skutkach, inne natomiast informują o pozytywnym działaniu. Dla smakoszy „małej czarnej” ważną informacją jest jak naprawdę spożycie kawy może wpływać na organizm.

Ziarenka zdrowia

Kawa jest napojem, który powstaje z ziaren kakaowców, poddanych wcześniej odpowiedniej obróbce. Głównymi producentami kawy są Brazylia, Wietnam oraz Kolumbia – zapewniają ponad połowę światowej produkcji. Najbardziej znaną substancją zawartą w tej popularnej praktycznie na całym świecie używce jest kofeina – związek chemiczny należący do stymulantów. Poza kofeiną do tej pory odkryto nieco ponad 700 innych związków zawartych w kawie, a ich stosunki względem siebie różnią się w zależności od gatunku kawy. Udowodniono, że umiarkowane spożycie tego napoju ma pozytywny wpływ na organizm – może nawet chronić przed niektórymi nowotworami. Działanie kawy nadal jest tematem kontrowersyjnym, co spowodowane może być tym, że jest ono uzależnione od wielu czynników: sposobu jej uprawy, obróbki, czy częstości spożywania przez konsumenta.

Podkręcony metabolizm

Główne, łatwo zauważalne działanie kawy na organizm zawdzięczamy kofeinie, która zawarta jest także w napojach energetycznych (dodawana sztucznie). Opinie koneserów czarnego napoju są podzielone. Jedni zauważają znaczy wzrost metabolizmu w niedługim czasie po wypiciu kawy, inni nie obserwują żadnych zmian. Ważna jest też dawka jaką przyjmiemy oraz gatunek i sposób obróbki ziaren. Jedne działają mocniej na organizm, inne natomiast znacznie słabiej. Udowodnione zostało, że kofeina przyjęta do organizmu działa na metabolizm w sposób pobudzający, ale w jakim stopniu jest to sprawa indywidualna. Na pewno zależy to także od stylu życia: ogólnego sposobu odżywiania i aktywności fizycznej. Warto pamiętać, że dużo osób preferuje kawę z dodatkiem mleka i to jego dodatek może dawać negatywne objawy ze strony układu pokarmowego. Należy wiedzieć, że nie wszystkie osoby dorosłe są w stanie trawić laktozę (pojawia się nietolerancja laktozy), dlatego warto spróbować kawy czarnej lub zamienić mleko zwierzęce na przykładowo roślinne, czy takie, które zostało pozbawione laktozy.

Kopi Luwak

To najdroższy gatunek kawy na świecie. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji i powstaje z… odchodów zwierzęcia potocznie nazywanego „luwak”. Zjada ono tylko starannie wybrane najlepsze owoce kawy, których miąższ zostaje strawiony, a nasiona po obróbce wydalone. Ten gatunek kawy zyskał ogromną popularność w Japonii oraz Stanach Zjednoczonych, jest także dostępny w Polsce. Dla prawdziwych kawoszy cena na pewno nie gra roli!

Kawa cały czas jest obiektem badań naukowych, odkrywane są możliwe skutki jej działania na organizm człowieka. Dla nas ważne jest to, żeby spożywać ją w ilościach małych, bądź umiarkowanych, ponieważ każda używka w nadmiernych ilościach szkodzi. Jeśli zachowamy umiar (2-3 filiżanki kawy dziennie), nie musimy martwić się o „skutki uboczne”. Najważniejsze, aby nasza dieta była odpowiednio zbilansowana, a aktywność fizyczna była ważną częścią naszej codzienności!

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash